Body shaming

body shaming
Μοιράσου το!

Στο προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στις ανθρώπινες ταμπέλες. Αν το έχασες ή θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάτησε εδώ. Στο σημερινό άρθρο περιγράφω ένα περιστατικό body shaming το οποίο διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια μου με πρωταγωνίστριες μία ηλικιωμένη και μία γυναίκα νεότερης ηλικίας. Το περιστατικό αυτό τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών και προκάλεσε γέλια ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι σε εμένα δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα και χάλασε την όμορφη διάθεση που είχα.

Βρισκόμουν στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης όπου διαμένω, όταν κάποια στιγμή άκουσα μία ηλικιωμένη γυναίκα να απευθύνεται με επιτακτικό και προσβλητικό τρόπο σε μία νέα γυναίκα λέγοντάς της να κάνει δίαιτα. Γύρισα και κοίταξα τη νέα γυναίκα η οποία ρώτησε την ηλικιωμένη με ποιο δικαίωμα της μιλάει με αυτό τον τρόπο.

Συνεχίζοντας η ηλικιωμένη γυναίκα, στο ίδιο έντονο ύφος αλλά και στον ίδιο δυνατό τόνο, της απάντησε ότι πήρε το θάρρος επειδή λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν είναι σωστό να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση κάνοντας μάλιστα και μία κίνηση με τα χέρια θέλοντας προφανώς να επισημάνει το μέγεθος της νέας. Η κίνηση αυτή καθιστούσε σαφές ότι την παρομοίαζε με αρκούδα. Η νέα γυναίκα εμφανώς προσβεβλημένη της φώναξε ότι δεν θα της δώσει λογαριασμό για το τι κάνει και κατόπιν η ηλικιωμένη γυναίκα κάνοντας ένα μορφασμό ο οποίος υποδηλώνει έκπληξη και παράλληλα απορία τράβηξε το δρόμο της.

Να αναφέρω ότι δεν μου άρεσε ο άκομψος τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να εκφραστεί η ηλικιωμένη γυναίκα. Ο τόνος της φωνής και το ύφος σε συνδυασμό με τα λόγια της, συμπλήρωναν ιδανικά την προσπάθεια μίας αναίτιας επίθεσης απέναντι στη νέα γυναίκα προκαλώντας την αγανάκτησή μου. Επίσης η χειρονομία που έκανε παρομοιάζοντας τη νέα γυναίκα με αρκούδα, με έκανε να νιώσω αηδία αλλά και λύπη για τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε και απευθυνόταν στη νέα γυναίκα.

Στην σημερινή κοινωνία, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η διατήρηση ενός σώματος με ιδανικές αναλογίες προάγει την καλή υγεία και οδηγεί τόσο στην αποδοχή του εαυτού μας όσο και στην αποδοχή των άλλων παγιώνοντας την αντίληψη ότι το ”φαίνεσθαι” είναι σημαντικότερο του ”είναι”. Η πεποίθηση αυτή συντηρείται αλλά και προβάλλεται όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς έχει δημιουργηθεί μία τεράστια οικονομία γύρω της (γυμναστήρια, εξοπλισμοί, κρέμες αδυνατίσματος κ.ά.).

Δυστυχώς αποτελεί πραγματικότητα ότι το body shaming γιγαντώνεται με γοργούς ρυθμούς. Μπορεί ο κυριότερος τύπος του να αφορά το μέγεθος ή το βάρος του σώματος ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμα όπως είναι τα κακεντρεχή σχόλια που δέχεται κάποιος για την ηλικία του, τα μαλλιά του, τις τρίχες του σώματός του, το ντύσιμο που επιλέγει κ.ά.

Έρευνες έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν υποστεί body shaming. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης, απέχουμε πολύ από την εξάλειψη του φαινομένου.

Ολοκληρώνοντας, η μοναδική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με τον τρόπο που θέλεις να σου συμπεριφέρονται διαφορετικά θα σου συμπεριφέρονται όπως τους συμπεριφέρεσαι και δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα