Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς Ποίηση

poihsh
Μοιράσου το!

Στις 21 Μαρτίου εκάστου έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η οποία ανακηρύχθηκε από την UNESCO το 1999. Τι είναι όμως η ποίηση και για ποιο λόγο εορτάζεται στις 21 Μαρτίου; Ποιος είναι ο στόχος, ο σκοπός αλλά και το σκεπτικό της ανακήρυξής της σε Παγκόσμια Ημέρα; Μείνε μαζί μου σε αυτό το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο οποίο απαντώ κάθε ερώτημα από τα παραπάνω.

Καταρχάς, η ποίηση είναι μία από τις δύο βασικές κατηγορίες του λόγου, η άλλη κατηγορία είναι ο πεζός λόγος. Η ποίηση ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριστεί. Σύμφωνα με τον Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».

Επίσης, η ποίηση αποτελεί το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος. Πριν την ανακάλυψη της γραφής, ο άνθρωπος ήταν αδύνατο να αναπτύξει την τέχνη του πεζού λόγου και να απομνημονεύσει ένα πεζογράφημα. Ποιήματα όμως, όπως επιφωνηματικές επικλήσεις και ύμνους στους θεούς, θρήνοι και ξεσπάσματα χαράς, έπλασε πολύ νωρίς ο πρωτόγονος άνθρωπος, συνδυασμένα με μουσική και χορό.

Η σελίδα Wikipedia μας πληροφορεί, ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) το 1999, με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.

Επιπροσθέτως, σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Όπως αναφέρει το υπουργείο πολιτισμού μέσω της επίσημης σελίδας του, η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας  πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης με το σκεπτικό της απόφασης να αναφέρει ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μη θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ευγένιου Ντελακρουά “Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς Ποίηση“»…

Προσωπικά, λατρεύω τόσο να διαβάζω όσο και να γράφω ποίηση καθώς τη θεωρώ έναν από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων. Έχω ήδη συμμετάσχει σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό χωρίς ωστόσο να λάβω κάποια διάκριση. Παρόλα αυτά σκοπεύω να επανέλθω με νέες συμμετοχές στο εγγύς μέλλον.

Κλείνοντας, παραθέτω τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Θεωρώ την ποίηση μια πηγή αθωότητας γεμάτης επαναστατικές δυνάμεις. Αποστολή μου είναι να κατευθύνω τις δυνάμεις αυτές κατεναντίον ενός κόσμου που δεν μπορεί να αποδεχτεί η συνείδησή μου, έτσι ακριβώς, ώστε μέσω διαδοχικών μεταμορφώσεων να φέρω τον κόσμο αυτόν σε αρμονία με τα όνειρά μου», καθώς και στίχους από 2 αγαπημένα μου ποιήματα.

Τάσος Λειβαδίτης – Σε περιμένω παντού

..Αν μου χάριζαν όλη την αιωνιότητα χωρίς εσένα
θα προτιμούσα μια μικρή στιγμή πλάι σου.

Θα θυμάμαι πάντα τα μάτια σου, φλογερά και μεγάλα
σα δυο νύχτες έρωτα μες στον εμφύλιο πόλεμο.

Α! ναι, ξέχασα να σου πω,
πως τα στάχυα είναι χρυσά κι απέραντα
Γιατί σ’ αγαπώ…

Μανόλης Αναγνωστάκης – Θα ‘ρθει μια μέρα

..Θα ‘ρθει μια μέρα που δε θα ‘χουμε πια τι να πούμε
Θα καθόμαστε απέναντι και θα κοιταζόμαστε στα μάτια
Η σιωπή μου θα λέει: Πόσο είσαι όμορφη, μα δε
βρίσκω άλλο τρόπο να στο πω
Θα ταξιδέψουμε κάπου, έτσι από ανία ή για να
πούμε πως κι εμείς ταξιδέψαμε.

Ο κόσμος ψάχνει σ’ όλη του τη ζωή να βρει τουλάχιστο
τον έρωτα, μα δεν βρίσκει τίποτα…

 

Photo by Evita Babouni, Instagram: evita__gallery

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα