Εργατική Πρωτομαγιά 2024

prwtomagia
Μοιράσου το!

Χριστός Ανέστη αγαπητοί μου φίλοι! Στο σημερινό άρθρο αναφέρομαι στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, κάνοντας ένα ταξίδι στη γνώση και την ιστορία. Μείνε μαζί μου σε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Σύμφωνα με τη σελίδα Wikipedia, την 1η Μαΐου εκάστου έτους εορτάζεται η μέρα των εργατών. Πρόκειται για την επέτειο της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Τα εργατικά συνδικάτα των Η.Π.Α. ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μάιου του 1886, διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η απόφαση να γίνουν την 1η Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των Η.Π.Α., πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο».

Για την ιστορία, στη δυναμική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 απεργοί, ενώ στην απεργία συμμετείχαν 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια των Η.Π.Α. Δυστυχώς όμως, κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες ημέρες αργότερα, με την επέμβαση της Αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική εορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της «Δεύτερης Διεθνούς» (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), η Εργατική Πρωτομαγιά εορτάστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 2 Μαΐου του 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα αιτήματα της συγκέντρωσης που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα ήταν τα εξής:

  • Την Κυριακήν καθ’όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα
  • Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται
  • Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπό του κράτους και των συναδέλφων των

Τελικά, η Εργατική Πρωτομαγιά ως ‘’Εθνική Εργατική Εορτή’’ καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά, στις 7 Απριλίου του 1937, με το ΦΕΚ A 135 – 09.04.1937 τεύχος Α΄.

Εν έτει 2024, έπειτα από απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι η Πρωτομαγιά δεν αποτελεί μόνο μία ημέρα απεργίας, ελπίδας, διεκδίκησης και ευκαιρία για διοργανώσεις με κοινωνικό και εργατικό περιεχόμενο.

Εορτάζεται επίσης και ως ημέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Επιπλέον, συνδέεται με την βλάστηση και την ανθρώπινη χαρά προσφέροντας την ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση.

Πολλά είναι τα έθιμα που αναβιώνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με τα πιο γνωστά εξ αυτών να είναι το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι, το μαγιόξυλο, το αμίλητο νερό, η Πρωτομαγιά των αγροτών και άλλα.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..

 


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα