Euroleague Final Four 2024

euroleague
Μοιράσου το!

Χριστός Ανέστη αγαπητοί μου φίλοι. Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στην πολύ σπουδαία αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την πρώτη αγωνιστική της Euroleague. Έπειτα από περίπου 8 μήνες, φτάνουμε στο φινάλε αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης, με τις ελληνικές ομάδες να βρίσκονται στο Final Four διεκδικώντας το τρόπαιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από μία πολύ ανταγωνιστική και άκρως εντυπωσιακή regular season (κανονική περίοδος) και εν συνεχεία τα ιστορικά Playoffs κατά τη διάρκεια των οποίων «έσπασε» για πρώτη φορά το πλεονέκτημα έδρας της γηπεδούχου στο πέμπτο παιχνίδι, φτάσαμε αισίως στο μεγαλύτερο γεγονός του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το οποίο δεν είναι άλλο από το Final Four της Euroleague.

Με τις ρωσικές υπερδυνάμεις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) να απουσιάζουν και από τη φετινή διοργάνωση λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, οι υπόλοιπες ομάδες κλήθηκαν για ακόμη μία χρονιά να τραβήξουν το κουπί της διοργάνωσης και να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προϊόν το οποίο θα προσελκύσει φιλάθλους και χορηγούς, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον από το πρώτο παιχνίδι μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση της Euroleague (2023-2024), χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία όλων των εποχών και κατά τη γνώμη μου όχι άδικα. Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα, το σύνθημα «Every Game Matters» το οποίο αποτέλεσε τη φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης, το πλούσιο θέαμα και τα πολλά νέα ρεκόρ, ενθουσίασαν το μπασκετικό κοινό και προσέλκυσαν νέους υποστηρικτές από όλο τον κόσμο.  

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρω δύο πολύ σπουδαία ρεκόρ που άλλαξαν τους πίνακες της ιστορίας. Το πρώτο είναι η κυριαρχία του ‘’τεράστιου’’ Mike James, ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της διοργάνωσης, ξεπερνώντας το Βασίλη Σπανούλη. Το δεύτερο το οποίο αποτελεί ομαδικό ρεκόρ είναι φυσικά, το ιστορικό «break» της Φενέρμπαχτσε απέναντι στη Μονακό αλλά και του Ολυμπιακού στο Παλάου Μπλαουγκράνα εναντίον της Μπαρτσελόνα λίγες ώρες αργότερα, οι οποίες έγιναν οι πρώτες ομάδες στην ιστορία των Playoffs της διοργάνωσης που κατάφεραν να σπάσουν το πλεονέκτημα έδρας της γηπεδούχου ομάδας στο πέμπτο παιχνίδι και να προκριθούν στο Final Four.

Το φετινό Final Four της Euroleague θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 26 Μαΐου στην Uber Arena του Βερολίνου. Τέσσερις ομάδες διεκδικούν το τρόπαιο μεταξύ των οποίων και οι δύο ελληνικές. Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκό, Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημιτελικοί 24/5/2024

19:00 Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε

22:00 Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός

Μικρός τελικός 26/5/2024

18:00 Ηττημένος πρώτου ημιτελικού – Ηττημένος δεύτερου ημιτελικού

Μεγάλος τελικός 26/5/2024

21:00 Νικητής πρώτου ημιτελικού – Νικητής δεύτερου ημιτελικού

 

Όσον αφορά τις προβλέψεις μου, θεωρώ ότι το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Διαθέτει το καλύτερο ρόστερ έναντι των υπολοίπων και έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ από όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης. «Σκούπισε» εύκολα τη Μπασκόνια στα Playoffs και έγινε η πρώτη ομάδα (χρονικά) που πέρασε στο φετινό Final Four της Euroleague. Σίγουρα της αξίζει να κάνει το back to back. (Το κέρδισε και την περασμένη αγωνιστική σεζόν)

Ωστόσο και χωρίς συναισθηματισμούς, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να διαγράψω την αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη σεζόν(!!!) στο Final Four της Euroleague και αποτελεί μια απρόβλεπτη και σκληροτράχηλη ομάδα. Αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρεάλ, τότε πιστεύω ότι θα βρει τον τρόπο να κερδίσει τον Παναθηναϊκό ή τη Φενέρμπαχτσε. Κατά τη γνώμη μου ο νικητής του ζευγαριού Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός θα κατακτήσει στη συνέχεια το τρόπαιο.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των δύο ελληνικών ομάδων στο Final Four της Euroleague. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι στην Ελλάδα το κυρίαρχο άθλημα είναι το μπάσκετ. Ευχή όλων των Ελλήνων είναι να δούμε για πρώτη φορά έναν ελληνικό τελικό στην Euroleague και ας κερδίσει ο καλύτερος. Προσωπικά, θα ήθελα να το σηκώσει ο Ολυμπιακός!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να παρακολουθήσεις τα 10 καλύτερα PLAYS της φετινής διοργάνωσης της Euroleague. Απόλαυσέ τα!

Photo: euroleaguebasketball.net

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα