Η εμπειρία μου με τα κρυπτονομίσματα

κρυπτονομίσματα
Μοιράσου το!

Εδώ και μερικά χρόνια και ειδικά μετά τις 10 Νοεμβρίου του 2021, όπου το bitcoin το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση έφτασε τις $68.789, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή του μέχρι σήμερα, έχει μπει στην καθημερινότητά μας η συζήτηση γύρω από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σου μιλήσω για τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζοντας τη δική μου εμπειρία.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και γιατί τόσοι άνθρωποι ασχολούνται με αυτά; Πολλοί τα χαρακτηρίζουν ως μία μοναδική ευκαιρία άλλοι πάλι τα περιγράφουν ως φούσκα ή αέρας. Η αλήθεια είναι ότι αν διαβάσεις 10 άρθρα θα βρεις 10 διαφορετικούς ορισμούς και προσεγγίσεις. Εγώ θα προσπαθήσω να ορίσω τα κρυπτονομίσματα με την επιστημονική τους ορολογία παρουσιάζοντας την με απλά λόγια.

Σύμφωνα με τη σελίδα Wikipedia, το κρυπτονόμισμα είναι μία peer to peer (δηλαδή ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα) αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος, η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματός τους, το επονομαζόμενο Blockchain. 

Το Blockchain (στα ελληνικά αλυσίδα μπλοκ ή μπλοκ αλυσίδας ή αλυσίδα συστοιχιών) είναι μια τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται ως μία δημόσια, μη δυνάμενη να τροποποιηθεί ως προς το ιστορικό της, διανεμημένη σειρά δεδομένων, ομαδοποιημένων σε χρονικά αριθμημένα τμήματα, συστοιχίες (τα λεγόμενα blocks).

Η τεχνολογία Blockchain προκύπτει από ένα δίκτυο ανθρώπων που δημιουργούν και μοιράζονται κάτι κοινό. Το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο και διανεμημένο ισόποσα. Τα πρόσωπα των συμμετεχόντων στο δίκτυο δεν είναι ίδια, αλλά είναι ίσα μεταξύ τους αναφορικά με οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής ή και επιλογής μεταξύ αυτών.

Όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δημιουργία μιας αλυσίδας κοινοποιήσεων κατέχουν ξεχωριστά και από κοινού ταυτόχρονα ένα πανομοιότυπο αντίγραφο από ένα κοινό αρχείο. Το αρχείο αυτό δεν είναι στατικό σε περιεχόμενο, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιο περιεχόμενο. Η ειδοποιός διαφορά του αρχείου Blockchain σε αντίθεση με οποιουδήποτε άλλου είδους αρχείο έγκειται στο ότι απουσιάζει η δυνατότητα διαγραφής δεδομένων σε αυτό. Η πρώτη, ιστορικά, εφαρμογή της τεχνολογίας του Blockchain πραγματοποιήθηκε στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και ήταν η περίπτωση του bitcoin.

Αυτά όσον αφορά τις ορολογίες και συνεχίζω με την εμπειρία μου. Το 2021 βρισκόμουν σε μία καφετέρια με φίλους όπου και ανοίξαμε μία συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Τζορτζ ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων ένα χρόνο νωρίτερα, πήρε το λόγο και μας μίλησε για την εμπειρία του. Σαν λάτρης της τεχνολογίας αλλά και των οικονομικών που είμαι εντυπωσιάστηκα από την τεχνολογία του Blockchain, κυρίως όμως με ενθουσίασε η ιδέα ότι έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά νομίσματα τα οποία δεν εκδίδονται από κάποια κεντρική αρχή, δεν ελέγχονται από τράπεζες ή τις κυβερνήσεις και οποιαδήποτε στιγμή ο καθένας μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο στα χρήματά του.

Αφού το ζύμωσα καλά μέσα μου, ζήτησα τη βοήθεια του Τζορτζ ο οποίος και έμελλε να γίνει ο μέντοράς μου. Πέρασα τους επόμενους έξι μήνες επενδύοντας 7 με 8 ώρες καθημερινά στο διάβασμα, την παρακολούθηση σεμιναρίων αλλά και την έρευνα γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Παράλληλα ξεκινήσαμε καθημερινές διαδικτυακές συναντήσεις με τον Τζορτζ ο οποίος με εφοδίαζε με πλούσιο υλικό και εξηγούσε κάθε μου απορία. Η αγάπη μου για τις νέες τεχνολογίες και η δίψα μου για μάθηση με κράτησαν συγκεντρωμένο στο στόχο μου. Απόρροια των παραπάνω ήταν να φτάσω σε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων μέσα σε περίπου τρεις μήνες, αποκτώντας την ικανότητα να κινούμαι μόνος μου στην αγορά αναγνωρίζοντας ευκαιρίες και αποφεύγοντας απάτες και κακοτοπιές.

Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ειδικεύομαι στην έρευνα, την τεχνική ανάλυση και μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα projects ποντάροντας στην πιθανότητα να δώσουν κάποιο μεγάλο airdrop. Επίσης παρακολουθώ την αγορά των NFTs και συμμετέχω ενεργά σε διάφορα κανάλια στο telegram και το discord όπου μοιράζομαι γνώσεις και πληροφορίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Επιπλέον και σε συνεργασία με άλλους έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μιας ομάδας όπου ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις προσπαθώντας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Προς το παρόν, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έχω καταβάλει και το χρόνο που έχω επενδύσει μπορώ να πω ότι τα οικονομικά κέρδη από την ενασχόλησή μου με τα κρυπτονομίσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση τα αναμενόμενα. Ωστόσο παρατηρώντας όλο και περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν την τεχνολογία του Blockchain, να δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα καθώς επίσης και τις επενδύσεις που γίνονται στην αγορά, πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση και η εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι πολύτιμες και θα μου χρησιμεύσουν ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Και ποιος ξέρει ίσως στο επόμενο bull run να πιάσω την καλή..

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί οικονομική ή επενδυτική συμβουλή. Τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται επενδύσεις υψηλού ρίσκου για το λόγο αυτό πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια κάνε τη δική σου έρευνα.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα