Η γιορτή των ταξιαρχών και η προσωπική μου παράδοση

8 Νοεμβρίου: Η γιορτή των Ταξιαρχών
Μοιράσου το!

Στο προηγούμενο άρθρο μου, αναφέρθηκα στο Sudoku το οποίο αποτελεί μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες για να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο. Αν το έχασες ή θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάτησε εδώ. Στο σημερινό άρθρο αποφάσισα να γράψω για την ονομαστική μου εορτή και να μοιραστώ μαζί σου την προσωπική μου παράδοση.

Στις 8 Νοεμβρίου εκάστου έτους, η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία εορτάζει τη σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων και ουράνιων αγγελικών ταγμάτων. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης και Πανορμίτης. Την 11η Ιουνίου 1954, καθιερώθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας και η εορτή του Αρχαγγέλου στις 8 Νοεμβρίου η επίσημη αεροπορική εορτή, η οποία θα εορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι άγγελοι είναι κτίσματα τού Θεού, ασώματες φύσεις, νοερές ουσίες, αεικίνητες και αυτεξούσιες, που κατά χάριν έχουν λάβει από το Δημιουργό την αθανασία. Περικυκλώνουν το θρόνο του Θεού με δέος, φόβο και σεβασμό και δε μπορούν να κοιτάξουν το Θεό κατά πρόσωπο, γι’ αυτό και καλύπτουν με τις φτερούγες τους το πρόσωπό τους.

Κατά την Αγία Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση. Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Μόνο τέσσερις αναφέρονται ονομαστικά. Πρόκειται για τους αρχαγγέλους και ταξιάρχες Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ.

Σύμφωνα με τα έργα που αποδίδονται στο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, οι άγγελοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις και εννέα τάγματα, ιεραρχικά διατεταγμένα:

  1. Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
  2. Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις
  3. Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

Ο όρος ταξιάρχης είναι συνώνυμος του ταξίαρχος. Κατά την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία, άγιος ταξιάρχης είναι ο αρχάγγελος που έχει τεθεί επικεφαλής μίας τάξεως αγγέλων, δηλαδή ενός συντεταγμένου σώματος αγγέλων. Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, ονομάζονται άγιοι ταξιάρχες επειδή είναι επικεφαλής τάξεως αγγέλων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Mιχαήλ είναι ο πιο ένδοξος και λαμπρός ταξιάρχης των ασωμάτων δυνάμεων. Πολλές είναι οι επεμβάσεις και οι ευεργεσίες του τόσο στην Παλαιά Διαθήκη, όσο και στην Καινή Διαθήκη. Ο Μιχαήλ, στο εδάφιο 9 της επιστολής του Ιούδα, αποκαλείται αρχάγγελος. Ο τίτλος αυτός σημαίνει ο αρχηγός των αγγέλων και δεν χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για κανέναν άλλο άγγελο. Η παράδοση της Εκκλησίας τον προσέδωσε στο Γαβριήλ και σε άλλους αγγέλους χωρίς όμως να υπάρχει υποστήριξη από την Αγία Γραφή.

Όταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ είδε το σατανά πεσόντα, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις. Αναφώνησε <Πρόσχωμεν> και ύμνησε με τους υπόλοιπους αγγέλους το Θεό. Αυτή η συγκρότηση ονομάστηκε σύναξη των ασωμάτων, δηλαδή ένωση και ομόνοια των αγαθών αγγέλων. Αυτό το γεγονός εορτάζουμε σήμερα. Δεν γιορτάζουμε την πτώση του Εωσφόρου και των πονηρών του πνευμάτων αλλά γιορτάζουμε τη συνάθροιση των αγίων αγγέλων που έδειξαν πίστη στο Θεό.

Προσωπικά πήρα το όνομα Μιχαήλ από τον παππού μου, τον πατέρα του πατέρα μου. Από μικρή ηλικία όλοι με αποκαλούσαν Μιχάλη και έτσι έμαθα να ζω με αυτό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μου ακούγεται καλύτερα το Μιχαήλ και σε κάθε καινούργια γνωριμία συστήνομαι πλέον με το Μιχαήλ.

Υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες στιγμές αλλά και ξεχωριστές εμπειρίες από την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής. Ωστόσο η ομορφότερη είναι μία παράδοση που έχουμε δημιουργήσει με τη μητέρα μου και την αδερφή μου, η οποία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια και με λίγη προσπάθεια έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο .

Η παράδοση αυτή επιβάλλει στο μεσημεριανό τραπέζι την ημέρα της εορτής μου να υπάρχει ένα πιάτο γεμάτο με τηγανισμένα σνίτσελ, βουτηγμένα στην κρέμα γάλακτος και συνοδευόμενο με πουρέ πατάτας και μανιτάρια καθώς και ένα πιάτο με ένα μεγάλο κομμάτι από κορμό σοκολάτας έτοιμα για να τα απολαύσω. Χρόνια μου πολλά και καλή μου…όρεξη!

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα