Οι σκέψεις μου για την ψυχοθεραπεία

pexels alex green 5700138 scaled
Μοιράσου το!

Στο προηγούμενο άρθρο μου και με αφορμή την ονομαστική μου εορτή έγραψα για τη μεγάλη αυτή χριστιανική εορτή και μοιράστηκα μαζί σου την προσωπική μου παράδοση. Αν το έχασες ή θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάτησε εδώ. Στο σημερινό άρθρο θα σου μιλήσω για τη θεραπεία της ψυχής δηλαδή την ψυχοθεραπεία, παρουσιάζοντας τη δική μου άποψη.

Παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα και θεωρητικά έχουμε αναπτυχθεί σαν κοινωνία, παρατηρώ ότι υπάρχει τεράστια προκατάληψη όταν γίνονται αναφορές σε έννοιες οι οποίες σχετίζονται με την ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ταμπού γύρω από αυτές. 

Ίσως να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες χολιγουντιανές παραγωγές οι οποίες παρουσιάζουν τα πράγματα περισσότερο τρομακτικά απ’ όσο είναι, με σκοπό φυσικά τη δημιουργία εντυπώσεων η οποία θα φέρει αναφορές στην εν λόγω παραγωγή και κατά συνέπεια αύξηση των κερδών. Ίσως πάλι να υπάρχει ελλιπής ενημέρωση ή ακόμη και παραπληροφόρηση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, με τον όρο ψυχοθεραπεία εννοούμε τη θεραπεία κατά την οποία ένα άτομο με ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο άτομο το οποίο μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας ή οποιοδήποτε επιβοηθητικό άτομο σύμφωνα με την ευρύτερη έννοια του όρου. Θα έλεγα ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία ανακαλύπτεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Έχοντας ακούσει, διαβάσει αλλά και συζητήσει αρκετά για το κομμάτι της ψυχοθεραπείας, πιστεύω ότι ο λόγος για να εισέλθεις σε αυτή τη διαδικασία είναι για να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου, να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα που σε βαραίνουν με σκοπό να προλάβεις το γεγονός να μετατραπούν σε τοξικά και για να αποφορτιστείς από το άγχος της καθημερινότητας. Επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου μεγαλύτερη προσοχή έχοντας για σύμμαχο και συνοδοιπόρο ένα εξειδικευμένο άτομο το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να επισημάνεις τυχόν αρνητικά κατάλοιπα από εμπειρίες του παρελθόντος και να τα εξαλείψεις.

Το αρχικό πρόβλημα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις όταν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία είναι σε τι είδους ειδικό θα πρέπει να απευθυνθείς, δηλαδή σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός που ασχολείται πρωταρχικά με την οργανική βάση των ψυχικών διαταραχών και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε αυτά και με την φαρμακευτική αγωγή. Ενώ ο ψυχολόγος εστιάζει στις γνωστικές, συναισθηματικές πλευρές των συμπτωμάτων, αναζητεί τις αιτίες που τα συντηρούν και επεμβαίνει σε αυτές. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι καταρχήν συμβουλευτικός.

Έχοντας ξεκαθαρίσει μέσα σου τη διαφορά μεταξύ ψυχιάτρου και ψυχολόγου, σου δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσεις αυτό το υπέροχο ταξίδι ή πολύτιμο δώρο προς τον εαυτό σου όπως αποκαλείται αυτή η διαδικασία. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται δύσκολη, χρειάζεται να δουλέψεις πολύ και το κυριότερο να πιστέψεις εξ αρχής σε αυτή και να δεσμευτείς μαζί της. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Ο τρόπος συνεργασίας σου με το θεραπευτή σου, η σχέση που θα αναπτύξετε, τα όρια και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δουλέψετε, πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα και να τα διαμορφώσεις μαζί του με σκοπό να σε εξυπηρετούν καλύτερα. Παρότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποδεικνύεται και παρουσιάζεται ως χρήσιμη, διατυμπανίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της, η αλήθεια είναι ότι δε θα σε παρότρυνα να εισέλθεις σε αυτή.

Αντίθετα θα σου πρότεινα να ψάξεις άλλου είδους μορφές ‘’φυσικής ψυχοθεραπείας’’, όπως είναι το διάβασμα, ο περίπατος, το γράψιμο ή η γυμναστική οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς και να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αν πάλι θέλεις να μιλήσεις για θέματα που σε βαραίνουν, υπάρχει και το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης. Άλλωστε η ψυχοθεραπεία είναι η σύγχρονη μορφή του μυστηρίου της εξομολόγησης και ας μην το αποδέχονται κάποιοι.

Εφόσον όμως θεωρείς ότι χρειάζεσαι επιστημονική βοήθεια και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή, θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε ψυχίατρο χωρίς να σκέφτεσαι τυχόν προκαταλήψεις. Εξάλλου όπως είπε ο Ιπποκράτης ο οποίος συνήθιζε να τονίζει τη σπουδαιότητα της θεραπείας πρώτα της ψυχής και κατ’ επέκταση του σώματος, ‘’κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα’’.  Για το λόγο αυτό κυκλοφορεί και η περίφημη φράση ‘’αν δεν μιλήσει το στόμα θα μιλήσει το σώμα’’.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα