Το gaming και η κακή εξέλιξη των video games

video games
Μοιράσου το!

Στο προηγούμενο άρθρο μου, εξέφρασα την άποψή μου για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Αν το έχασες ή θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάτησε εδώ. Στο σημερινό άρθρο αναφέρομαι στο gaming και παρουσιάζω τη γνώμη μου για την κακή εξέλιξη των video games μέσα από τη δική μου εμπειρία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και έχοντας στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο για τη μόδα των ίντερνετ-καφέ, επισκέφτηκα ένα με σκοπό να ξαναζήσω ολόκληρη την εμπειρία και να πάρω περισσότερες ιδέες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο κατάστημα είχα μία συζήτηση με έναν άντρα ο οποίος καθόταν στο διπλανό υπολογιστή. Η συζήτηση ξεκίνησε για ένα συγκεκριμένο video game αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στο χώρο του gaming.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο άντρας αυτός έκανε ένα σχόλιο το οποίο με προβλημάτισε αρκετά. Μου είπε ότι ‘’τα video games που παίζαμε 10 χρόνια νωρίτερα­ ήταν πολύ πιο αγνά και αθώα από τα σημερινά’’. Πόσο δίκιο έχει;;!!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τον όρο video game, (στα ελληνικά βιντεοπαιχνίδι), εννοούμε οποιοδήποτε παιχνίδι πραγματοποιείται με τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αυτή μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα.

Η λέξη βίντεο στο βιντεοπαιχνίδι παραδοσιακά αναφερόταν σε μια συσκευή εμφάνισης raster. Ωστόσο, η δημοφιλής χρήση του όρου «βιντεοπαιχνίδι», τώρα υπονοεί κάθε τύπο συσκευής εμφάνισης που μπορεί να απεικονίσει δισδιάστατα ή τρισδιάστατα γραφικά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για να παιχτούν βιντεοπαιχνίδια είναι γνωστά ως πλατφόρμες. Υπάρχουν πολλά είδη βιντεοπαιχνιδιών όπως είναι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης, περιπέτειας, στρατηγικής, αθλητισμού, MMORPG και άλλα.

Σύμφωνα με έρευνες οι <<gamers>> έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, μεγαλύτερη παρατηρητικότητα, αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη λογική και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στην εξάσκηση των αντανακλαστικών και την εκτόνωση των συναισθημάτων. Τέλος, η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών αυξάνει τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Ωστόσο, το gaming δεν έχει μέτρο καθώς τα βιντεοπαιχνίδια είναι πολύ εθιστικά. Η συνεχής ενασχόληση με κάποιο βιντεοπαιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, διαταραχές ύπνου, εσωστρέφεια και κοινωνική απομόνωση.

Επιπλέον τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια είναι πολύπλοκα και δαπανηρά, καθώς χρησιμοποιούν τη μέθοδο Pay To Win (πλήρωσε για να κερδίσεις). Χαρακτηρίζονται από υπερβολική βία προκαλώντας άγχος, αρνητικές συμπεριφορές και δημιουργούν βίαιες σκέψεις και συναισθήματα. Επίσης η συνεχής έκθεση σε σκηνές βίας μέσω των βιντεοπαιχνιδιών σχετίζεται με την απευαισθητοποίηση του ατόμου από τη θέα της βίας.

Κάνοντας μία έρευνα σε πλατφόρμες πώλησης βιντεοπαιχνιδιών θα ανακαλύψεις ότι τα περισσότερα από τα νέα βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφορούν καθώς και αυτά που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των πωλήσεων χαρακτηρίζονται από πράξεις κατάχρησης, επιθετικότητας και εξαναγκασμού. Μάλιστα, έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία ώστε οι πράξεις αυτές να μοιάζουν απόλυτα αληθοφανείς.

Προσωπικά και όντας ένας άνθρωπος που ασχολείται αρκετά χρόνια με το gaming, έχω διαπιστώσει την κακή και ανεξέλεγκτη εξέλιξη των video games τα οποία συμβάλουν στη βίαιη απαγκίστρωση των παιδιών από την αγνότητα της αθώας ηλικίας τους. Επίσης θεωρώ ότι παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες, το gaming φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την έκρηξη της βίας κυρίως μεταξύ των νέων ατόμων.

Είναι βέβαιο ότι τα νέα βιντεοπαιχνίδια δεν θυμίζουν σε τίποτα τα βιντεοπαιχνίδια του παρελθόντος τα οποία χαρακτηρίζονταν από απλότητα, τα περισσότερα εξ αυτών δεν απαιτούσαν συνδρομές, παρά μόνο την εξέλιξη του παίχτη μέσω της εξάσκησης και εστίαζαν στην ομαδικότητα και στη διασκέδαση. Ίσως αυτό να οφείλεται στην κοινωνία μας.

Πιθανώς τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια να προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις αρνητικές ειδήσεις που ακούμε σε καθημερινή βάση, τις τηλεοπτικές παραγωγές που εστιάζουν στα περιστατικά βίας καθώς επίσης και την άμεση έκθεση στον κυβερνοχώρο χωρίς κανένα κριτήριο και καμία ασφάλεια.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, συμφωνώ και εγώ με την άποψη ότι τα video games που παίζαμε 10 χρόνια νωρίτερα­ ήταν πολύ πιο αγνά και αθώα από τα σημερινά.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο..

 


Μοιράσου το!

Σχετικά άρθρα